Haber

Muğla’da turistlere orman yangını uyarısı

Muğla Büyükşehir Belediyesi9 günlük tatil tatili ve yaz döneminin başlamasıyla birlikte il genelinde meydana gelebilecek orman yangınlarına karşı yerli ve yabancı turistlere Türkçe ve İngilizce bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Orman yangınları konusunda Türkiye’nin en hassas bölgelerinden biri olan Muğla’da Büyükşehir Belediyesi, turizm merkezleri başta olmak üzere tüm ilçelerde yangınlara karşı vatandaşları uyardı. Büyükşehir Belediyesi, hava, kara ve deniz yoluyla Muğla’ya gelen yerli ve yabancı turistlere otogar, havalimanları ve limanlarda çıkan yangınlara karşı bilgilendirme broşürleri dağıttı.

Dağıtılan broşürlerde şunlar yer aldı:

“Değerli misafirlerimiz, doğası, denizi, tarihi ve kültürel yapısıyla cennet köşelerden biri olan Muğla’ya hoşgeldiniz. Bu durum ilimizin yaz aylarında orman yangını riskinin çok yüksek olduğu bölgelerin başında gelmesine neden olmaktadır. Ne yazık ki , orman yangınlarının yüzde 90’ından fazlası insan kaynaklı. Bayramda dikkat edelim ki istemeden bir yangın felaketine sebebiyet vermeyelim. Gelecek nesillerin de benzer ihtiyaçlarını karşılamaya devam etsin.”

Yerli ve yabancı turistlere dağıtılan Türkçe ve İngilizce broşürlerde dikkat edilmesi gereken hususlara yer verildi. Öğeler aşağıdaki gibidir:

“Orman yangınlarının birçok nedeni olmakla birlikte büyük bir oranı bilgisizlik, ihmal, kaza, dikkatsizlik ve kasıt gibi kişilerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle özellikle sıcak yaz aylarında çok dikkatli ve duyarlı olunmalıdır.

-112 artık ülkemizdeki tek acil durum numarasıdır. Yangın algılandığında acil durum numarası 112 aranmalı ve adres mümkün olduğunca açık bir şekilde belirtilmelidir.

-Televizyon, radyo ve internet üzerinden yapılan meteorolojik bildirimler takip edilmeli, bu bildirimlerde belirtilen kritik gün ve saatlerde daha dikkatli ve uyanık olunmalıdır.

-Yasak alanlara kesinlikle ormanlık alanlara girilmemelidir.

– Belirlenen kamp alanlarında gereksiz yere ateş yakılmamalı, ateş tamamen sönmeden kamp alanından çıkılmamalıdır.

-Orman alanları dışındaki zeytinlik gibi tarım alanlarında ve maki bitki örtüsüyle (çalılık, fundalık) kaplı alanlarda birebir önlem alınmalıdır. Burada çıkacak bir yangın çok hızlı bir şekilde yayılarak ormanlık alanlara sıçrayacaktır.

-Evlerimizde yangın çıkmaması için alacağımız tedbirler, muhtemelen koca bir ormanı yanmaktan kurtarabilir.

– Ormanlık alana yakın bir konutta çıkan yangın, zamanında söndürülemezse orman yangınını tetikleyebilir.

– Evlerimizdeki elektrik tesisatı eski ise yenilenmeli, sigorta kutularımıza kaçak akım röleleri konulmalıdır.

-Bacalarımızın temizliği düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Bacada biriken kurum, rüzgarın etkisiyle ormanlık alanları hızla tutuşturabilir.

-Çatı oluklarında biriken çam külü, yaprak gibi kuru yakıtlar temizlenmelidir. Bunlar kolayca tutuşarak çatı yangınına neden olabilir.

-Her konutta en az bir adet 6 kg’lık yangın söndürücü bulunmalıdır.

-Evimizin etrafındaki yabani otlar düzenli aralıklarla temizlenmelidir.

MOBİL İTFAİYE İSTASYONLARI KURULDU

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi de tedbirli olurken önemli noktalara mobil istasyonlar kurdu. Özellikle yaz aylarında yoğun nüfus ve trafik artışının yaşandığı Bodrum’da öncü portatif istasyon görevine başlarken, Bodrum Marina’da konuşlu öncü mobil istasyon aracı, İstanbul’da olası bir araç kazasına ve araç yangınına anında müdahale edebilecek. şehir merkezi. Turizm merkezlerinin yanı sıra kırsal mahallelerde çıkabilecek yangınlara en kısa sürede müdahale edebilecek itfaiye mobil istasyonları devreye alındı. mobil istasyonlar; Seydikemer Kadı, Fethiye Karaçulha Hali ve Milas Koru Mahallesi’nde kurulmuştur. Portatif istasyon grupları, olası kazaların en yoğun olduğu 11:00-19:00 saatleri arasında çalışacak ve olası yangınlara en kısa sürede müdahale edecek.

Kaynak: ANKA / Turizm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu