Haber

Kahramanmaraş’ın 500 yıllık tarihi çarşısı depremden sağ kurtuldu

KAHRAMANMARAŞ’ın yaklaşık 500 yıllık tarihi bedesteni, iki büyük depreme rağmen ayakta kaldı. Tarihi çarşı hakkında konuşan tarihçi ve yazar Mehmet Dilbaz, “Tek katlı çarşı sisteminden oluştuğu için az hasarla yıkımın önüne geçilebiliyor. Bu da bize mimarinin çok önemli ve değerli olduğunu, kafa yormamamız gerektiğini anlatıyor. üst katlar için.” Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen iki büyük deprem 11 ili vurdu. Kahramanmaraş, depremde en çok yıkılan illerin ortasında yer aldı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta 103 bin binadan 3 bin 752’si yıkıldı. Kentin “Eski Maraş” olarak adlandırılan bölgesinde yer alan 500 yıllık Kapalıçarşı, depremden en az etkilenen yapılardan biri oldu. 1500’lü yıllarda yapılan tarihi çarşının zarar gören kısımları restorasyon için kapatıldı.

“HASARLI AMA SOĞUK DEĞİL”

Tarihi çarşının değerinden bahseden tarihçi ve yazar Mehmet Dilbaz, “Depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Kahramanmaraş’ın kalbinde yer alan çarşı, bölgenin en büyük alışveriş mekanlarından biri. çarşının kuruluş tarihi osmanlıya kadar dayanmaktadır.dulkadiroğulları beyliği döneminde ipek yollarının kesiştiği yerdir.tarihi süreç içerisinde bu bölge ticaret açısından oldukça değerlidir çünkü tarihi sürecin geldiği noktada yer almaktadır. Anadolu’nun bir çok metropolünde olduğu gibi burada da büyük bedestenler var.Buranın geçmişi yaklaşık 500 yıl öncesine dayanıyor.Burada tamamen yıkılması söz konusu değil.Burası da bizden öncekilerin yapı teknolojileri”Ne olduğu hakkında ipuçları veriyor. Birşeye dikkat etmek. Bina hasar gördü ama çökmedi. Deprem anında burada yaşasaydı çok rahat dışarı çıkabilirdi. Atalarımız burada taş mimari, duvarlarda kerpiç beslemelerle bir mimari inşa etmişler ve en azından yapının bütünlüğünü sağlamışlar.”

“MİMARİ ÇOK DEĞERLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”

Çarşının depremden sağ çıkma nedenini açıklayan Dilbaz, “Bu bölge deprem bölgesi ve tarihsel olarak hep sarsıntılar oluyor. Tek katlı çarşı sisteminden oluştuğu için az hasarla yıkımın önüne geçilebiliyor. Bu da bize diyor ki; Mimarinin çok değerli ve kıymetli olduğunu, üst katlara yönelmememiz gerektiğini söylüyor” diyen Ersoy, kentin en eski ticari alanlarından biri olan Kapalıçarşı havadan görüntülendi.

haber-gunyuzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye Geneli Hizmet veren Firmalar Burada !
Başa dön tuşu