Sağlık

Çocuğunuzun vücudundaki morluklara dikkat!

2-8 KASIM LÖSEMLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

ÇARPILDI SÖYLEMEK DOĞRU DEĞİLDİR VE HER GETİRİLENDEN DİYENMEK DOĞRU DEĞİLDİR!

ÇOCUĞUNUZUN VÜCUTUNDA GETİRİLEN YERLERE DİKKAT EDİN

BULANIKLAR HASTALIKLARIN HABERCİSİ Mİ?

HERKES LÖSEMİN BELİRTİSİYLE GETİRİLİR Mİ?

Çocuklarda bazen basit bir çarpma sonucu oluşan morluklar bazen çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu nedenle “Çocuğum felç geçirdi, birkaç güne geçer” demek her zaman hafife alındığı kadar kolay olmayabilir. Ancak belirti veren her morluk için endişelenip en kötü senaryoyu düşünmek yanlıştır. Liv Hospital Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, çocuklarda morlukların ciddiye alınması gereken durumları ve düzeylerini anlattı.

Morlukların sayısını ve boyutunu sıkı bir şekilde izleyin
Çocuğunuz hareketli ve huzursuz ise morlukların oluşmasını normal bulabilirsiniz. Diz altında, özellikle kaval kemiğinde takviye dokusu az olduğundan, çarpma veya düşme sonucu dizlerde morlukların oluşması son derece doğaldır. Ancak çocuğunuzun sadece diz altı değil vücudunun başka yerlerinde de morluklar varsa ve travma olmadan da olsa büyük morluklar veya küçük darbelerle birlikte ortaya çıkıyorsa bu bir kan hastalığının belirtisi olabilir. Bu nedenle bu konuda dikkatli olmak ve morlukların sayısını ve büyüklüğünü takip etmek oldukça önemlidir.

Detaylı muayene önemli
Vücudumuz kanamayı önlemeye programlanmış bir sistemdir. Damar duvarı, kan trombositleri (trombositler) ve pıhtılaşma faktörleri sayesinde hasarlı bölgede bir pıhtı oluşur ve kanamayı önler. Bu 3 faktör iyi çalışmazsa veya sayıları azalırsa morluklar ortaya çıkmaya başlar. Morluklarla başvuran bir hastaya, iyi bir öykü, dikkatli fizik muayene ve basit ilk bakım testleri ile vakaların yüzde 80’inden fazlasında tanı konulabilir.

BULANIKLIĞA EŞLİK EDEN AĞRI VE ATEŞ TEŞHİSTE ÖNEMLİDİR

Tanı nasıl konur?
Sizde veya diğer çocuklarınızda herhangi bir şikayetin olup olmadığı, morluklara ağrı, ateş gibi başka belirtilerin eşlik edip etmediği tanı açısından önemlidir. Tanı, önerilen tanıya uygun testlerin istenmesiyle, genellikle tam kan sayımı ve periferik yayma adı verilen mikroskopla hücrelere bakılarak konur. Bazen pıhtılaşma testleri ve kemik iliği aspirasyonu gibi ileri tetkikler de gerekli olabilir.

Kemik iliği kanserinin belirtisi olabilir
Morarma, trombosit sayısı ve fonksiyon bozuklukları, ITP (immün trombositopenik purpura, Glanzmann trombasteni vb.), Hemofili A ve Hemofili B gibi pıhtılaşma faktörü eksiklikleri, vWF, lösemi ve nöroblastom gibi kemik iliğini ilgilendiren tümör hastalıklarının belirtisi olabilir. . Aynı zamanda bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarının ilk belirtisi morlukların çok sayıda ve büyüklükte olması gibi klinik bulgular da olabilir.

Tek başına morluk lösemi anlamına gelmez
Bacaklarda morarma löseminin sık görülen bir belirtisi olabilir, ancak lösemi yalnızca morluklarla kendini göstermez. Bu morlukların nedeni, blast adı verilen hücrelerin kemik iliğini istila ederek iyi hücrelerin çoğalmasını engellemesidir. Kemik iliğinde yaşam için gerekli olan kırmızı kan hücreleri (kırmızı kan hücreleri) sayısı azaldığında çocuklar sararır, zayıflar, çabuk yorulur, kalkmak istemez, çok üşürler; Kandaki trombositler (trombositler) azaldığında hastada morluklar ve peteşi adı verilen küçük kanamaların yanı sıra burun, ağız, idrar, dışkı ve mide kanamaları da görülebilir. Lökositlerin azalması ve çoğalması halinde ateşli hastalıklar ortaya çıkar. Bu nedenle morlukların lösemiyi düşündürebilmesi için çocuklarda genellikle kilo kaybı, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler, diş etlerinde şişlik ve eklem ağrıları, ateş ve iyileşmeyen enfeksiyonların bulunması gerekir. Eklem ve bacak ağrıları romatizmal çocukluk hastalıkları veya lösemiye bağlı olabilir.

Ne zaman endişelenmelisin?
Ağrılar iki haftadan uzun sürüyorsa, sık sık tekrarlıyorsa, ağrı kesicilere vücut cevap vermiyorsa, hareket kısıtlılığı varsa ve gece ağrıyla uyanıyorsanız mutlaka araştırılmalıdır. Çok sayıda, kendiliğinden gelişen, travmanın ciddiyeti ile ters orantılı olan, burun ve diş eti kanamasının da eşlik ettiği morluklara da dikkat edilmelidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu