Bakan Akar’ın “Hatay’a mülteci akını” iddialarını yalanladı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Depremde ağır hasar gören Hatay’a Suriyeli sığınmacı akını oldu” dedi . Bu iddiaların tamamen gerçek dışı olduğu anlaşılmıştır.”
Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan “yüzyılın felaketi”nin ardından “depremde ağır hasar gören Hatay’a Suriyeli mülteci akını olduğu” ve “sınır ötesi toplu geçişler” olduğu iddiaları 11 ili etkisi altına alan Kahramanmaraş, sosyal medyada bazı hesaplar tarafından servis edilmeye başlandı. başladı. Milli Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte hudut hattında kara ve hava denetimleri yaparak, sınırın sıfır noktasındaki hudut karakollarında denetimlerde bulundu. İlk olarak Yayladağı Sınır Kapısı’na giden Akar, buradaki çalışmaları yerinde gördü. Kapıdaki gümrük görevlisine “Suriyeli sığınmacılar” iddialarını hatırlatan Akar, “Buradan rastgele giriş yok. Aksine barınma yerleri zarar gören Suriyelilerin tek taraflı olarak topraklarına kesin dönüşü var. .” Bakan Akar daha sonra Şehit Sözleşmeli Er Mustafa Uygun Hudut Polis Karakolu’na giderek inceleme ve incelemelerde bulundu. Sınır uzatmasını da alan Akar, faaliyetlere ilişkin brifingi dinledi ve talimat verdi. Akar’a “Türkiye’ye geçiş yapan sığınmacıların sayısının arttığı” iddiasını hatırlatan sınır bölük komutanı ve sınır karakol komutanı, “Sorumluluk sahamızın tamamı termal kameralar ve insansız hava araçlarıyla 7/24 izleniyor. … Sınırda herhangi bir hareketlilik yok. Şu anda gelişigüzel geçiş söz konusu değil.
Bakan Akar, burada yaptığı inceleme ve incelemelerin ardından hudut hattının sıfır noktasındaki 1100 rakımlı Denizgören Hudut Karakolu’na geçti. Karakola ve gözetleme kulesine gelişinde sınır kontrolü yapılan Akar, yasa dışı geçiş girişimi olup olmadığı sorusuna “Hayır” yanıtı alarak, çalışmalarla ilgili brifing aldı ve talimat verdi. Söz konusu iddiaları hatırlattığı bölge köylerinde de vatandaşlardan ve muhtardan aynı yanıtı alan Akar, şunları kaydetti:
“Fesat ve fitne yuvalarından bazıları ‘sınırlardan mülteci akını’ olduğu iddiasını ortaya atmışlar. Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır. Ne sınır kapısından geçiş var ne de hudut sınırından. Gerçek Suriye vatandaşlarının Türkiye’den Suriye’ye geçtiğini, depremde ailelerini ve yaşadıkları yerleri kaybeden Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına seve seve döndüklerini belirttiler.Deprem sonrası 10 bin 633 Suriyeli isteyerek evlerine döndü. Münasebetiyle aldığımız bilgiler kapsamında ne toplu olarak ne hudutlardan ne de hudutlardan ülkemize hudut kapılarından geçilmesi de söz konusudur.”
Güreş alanında çadır kent
Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ile birlikte, depremin yıkıcı etkisini nispeten daha az yaşayan Antakyalı depremzedelerin ağırlandığı Yayladağı merkezinde de incelemelerde bulundu. Kaymakam Ömer Faruk Gökçe ve Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ile ilçe merkezindeki durumu inceleyen Akar, depremzedelerin kaldığı Yayladağı Belediyesi’ne ait Devrent Tesislerini ziyaret etti. Yayladağı Belediyesi Mustafa Hanım Aba Güreş Sahası’nda kurulan çadır kentte vatandaşlarla sohbet eden ve taleplerini dinleyen Bakan Akar’a, yakın ilgisinden dolayı vatandaşlar teşekkür etti. Vatandaşlar, “Allah devletimize zarar vermesin”, “Allah bizden ayırmasın” ifadelerini kullandı.
Çadırkentin çıkışında bir kadın, “Sizi hep görmek istemişimdir. Allah razı olsun” diyerek Bakan Akar’a sarıldı. Akar, depremzedeye geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Büyük bir acı ve keder içindeyiz. Bu yaraların sarılması için asil milletimizle ilk günden itibaren omuz omuza çalışacağız, inşallah her şeyin üstesinden geleceğiz.” Bu zorluklara ortak olup, tek yumruk tek yürek olarak yaralarımızı saralım.”
Bakan Akar, depremde evleri yıkıldıktan sonra Yayladağı’ndaki akrabalarının yanına yerleşen Balcı Ailesi’ni de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. – HATAY
kesaphaber.com.tr