Teknoloji

Yapay zeka, yazılımcılar için işkence olmaya başlıyor

2022’de OpenAI’ın ChatGPT-3’ü piyasaya sürmesinin ardından, büyük teknoloji şirketleri arasında ciddi bir yapay zeka yarışı başladı. Ancak her geçen gün daha da kızışan bu yarış, görünüşe göre projeleri kodlayan mühendisler için büyük bir işkence haline gelmeye başladı.

CNBC’nin bildirdiğine göre, birçok büyük teknoloji şirketindeki yapay zeka mühendisi, yayın kuruluşuna yöneticilerinin ürünleri piyasaya sürmek için kendilerini çok zorladıklarını iddia eden mesajlar göndermeye başladı. Microsoft’ta çalışan ve adı açıklanmayan bir mühendis, şirketin bir “yapay zeka fare yarışı”nda olduğunu ve Microsoft’un yapay zeka ürünlerini piyasaya sürmek için güvenlikten çok hıza öncelik verdiğini iddia ediyor.

Microsoft, CNBC’nin konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermese de bu haftanın başlarında ilk kez bir yapay zeka sorumluluk ve şeffaflık raporu yayınladı. Raporda, yapay zeka hizmetlerindeki güvenlik unsurlarını iyileştirmek amacıyla düzenli olarak toplanan bir Sorumlu Yapay Zeka Konseyi kurulduğu belirtiliyor.

Bununla birlikte CNBC, aynı haberde Amazon’dan ismi açıklanmayan bir yapay zeka mühendisine de yer veriyor. Bu mühendis ise bir yapay zeka projesinde hafta sonu boyunca çalışması için bir mesaj aldığını ve çok yoğun bir şekilde çalıştığını iddia ediyor. Ayrıca aynı Microsoft’un yaptığı gibi, Amazon mühendisi de şirketin doğruluk ve güvenlik testleri yerine ürünün daha hızlı piyasaya sürülmesi için baskı yaptığını söylüyor.

Konuyla ilgili temasa geçilen bir Amazon sözcüsü, şirketin “müşterilerin deneyimlerini geliştiren kullanışlı ve güvenli bir üretici yapay zeka oluşturmaya ve uygulamaya odaklandığını” belirtti. Ayrıca sözcü, adı açıklanmayan Amazon mühendisinin raporunu yalanlamayarak, sadece yapay zeka alanında çalışan tüm Amazon çalışanlarının deneyimlerini değerlendirmek için tek bir çalışanın ifadesini kullanmanın yanlış ve yanıltıcı olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu