Haber

Dünya Gıda Programı’ndan Çad’daki mültecilere acil destek çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Besin Programı (WFP) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), büyük fon eksikliğini gidermek için acil fon sağlanmadığı takdirde Çad’daki mültecilere yapılan gıda yardımında yakında kesinti olacağı uyarısında bulundu.

WFP ve UNHCR’nin ortak açıklamasında, programın askıya alınmaması, sayıları 520 bini bulan Sudanlı ve Orta Afrikalı mülteciler de dahil Çad’da krizden etkilenenlere “hayat kurtarıcı” yardımın sağlanabilmesi için 2022’nin sonuna kadar 161 milyon dolara muhtaçlık duyulduğu belirtildi.

Çad’daki mültecilerin halihazırda ciddi yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğu ifade edilen açıklamada, bazı bölgelerde akut yetersiz beslenme oranının yüzde 19’un üzerinde ve kronik yetersiz beslenme oranının yüzde 42 düzeylerinde olduğu, bu durumun ek finansman olmadan daha da kötüleşebileceği tabir edildi.

Yemek istihkakı yarı yarıya azaldı

Kurumun fon yetersizliği nedeniyle Haziran 2021’den itibaren yemek istihkakını neredeyse yarı yarıya azalttığı vurgulanan açıklamada, WFP ve UNHCR’nin besin yardımının daha fazla askıya alınmasının, bilhassa savunmasız çocukların okuldan alınması, çalışmaya zorlanması ve zorla evlendirilmesi de dahil mültecilerin besin güvenliği, beslenmesi ve korunması üzerinde önemli tesire sahip olacağından tasa duyulduğu aktarıldı.

-“Kadınlar, kızlar ve çocuklar üzerinde yıkıcı sonuçları olacak”

Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP Çad Ülke Yöneticisi ve Temsilcisi Pierre Honnorat, “Mülteciler, bazen bir günde yedikleri tek öğün konusunda bize güveniyorlar. WFP’nin yiyecekleri hayati bir can simididir. Bu can simidi şimdi ellerinden alınırsa kadınlar, kızlar ve çocuklar gibi en savunmasız durumdakilerin üzerinde yıkıcı sonuçları olacak. Son derece endişeliyiz.” tabirlerini kullandı.

Çocuklar çalışmaya zorlanıyor

UNHCR Çad Temsilcisi Laura Lo Castro ise şunları kaydetti:

“Sağlık merkezlerine kabul edilen yetersiz beslenen çocukların sayısında artış olduğuna dair raporlar aldık ve geçen yıla kıyasla, çalışmak üzere tarlalara veya kentlere gönderildiklerinden, okula giden çocukların normalden daha az olduğuna tanık olduk. Gıda yardımı, kısa vadede hayat kurtarmak için olduğu kadar devam eden ve gelecekteki programları korumak için de kritik öneme sahip.”

Verimli topraklara ve geçim kaynağına sahip olmamaları, konut sahibi toplulukların da bu yıl sel ve artan besin maliyetlerinden muzdarip olmaları üzere nedenlerle mülteciler büsbütün insani yardıma muhtaç durumda.

Çad, 577 bin kişi ile Batı ve Orta Afrika’daki diğer tüm ülkelerden daha fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Mülteciler ise çoğunlukla komşu Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Sudan’daki siyasi istikrarsızlık, toplumsal huzursuzluk ve güvensizlikten kaçan insanlardan oluşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu